Σάββατο 23 Ιουλίου 2011

Nα γιατί στην Ικαρία ζουν για πάντα!

H συμμαθήτριά μου σε Γυμνάσιο και Λύκειο, Τίνα Βάμβουρα  καθυστέρησε την αναχώρησή της για την αγαπημένη της Ικαρία, αφού έπαθε βλάβη το πλοίο. Της απάντησα στο facebook ότι μπορεί να επισκεπτεί και άλλα νησιά της χώρας μας. Ωστόσο, η απάντησή της ήταν αφοπλιστική και περικλείει μέσα της τις αξίες της πατρίδας, της παράδοσης, της οικογένειας και της πίστης, καθώς και τα συναισθήματα μιας ανέμελης και γαλήνιας ζωής. Δεν το ξέρει ότι το ανέβασα, αλλά θα είναι η πρώτη που θα το δει!


"...Δε γίνεται να αφήσω το σπίτι να ρημάξει.Τα σπίτια στα νησιά θέλουν συντήρηση. Κάνανε πολύ αγώνα οι δικοί μου να το φτιάξουν μετά τη φωτιά του 1993 που κάηκε όλο το νησί και άνθρωποι. Πρέπει να πληρώσω και το νερό, γιατί εκεί είναι άλλος Θεός και δεν ξέρουν την ταχυπληρωμή... Επίσης με την οικονομική κατάσταση, δύσκολο να πας κάπου τόσες μέρες και να πληρώνεις ξενοδοχείο.Κατά καιρούς πάμε κι εκδρομές αλλού, έχω δει πολλά μέρη στην Ελλάδα.Άλλωστε όταν πηγαίνω εκεί είναι σα να ξαναγίνομαι παιδί. Βλέπω εικόνες από όλους τους συγγενείς μου. Είναι σα να ακούω τη συγχωρεμένη τη γιαγιά μου και σα να τη βλέπω να κάθεται στην πολυθρόνα, να κοιτάζει στον κήπο τον αέρα και να μου λέει "με τέτοιο κύμα , μπάνιο θα πάτε;" Και τον πατέρα μου να μαγειρεύει, να παίρνει τροφές και να με φωνάζει να ταΐζουμε μία μία τις πάμπολλες γάτες που μαζεύονταν στον κήπο, γιατί ήθελε να είναι δίκαιος και να μην τρώνε οι πιο άγριες το πιο πολύ κι οι άλλες λίγο... Αυτές οι γάτες με μυρίζονται κάθε χρόνο με το που θα κατέβω απ το καράβι και με περιμένουν στην πόρτα!Πριν κάνω το οτιδήποτε άλλο πρέπει να κατεβάσω τις τροφές από το αυτοκίνητο και να αρχίσω να ταΐζω! Δε με νοιάζουν τα πολλά σε αυτή τη ζωή. Για μένα είναι όλα καλά, όταν καταφέρνω να βρεθώ ξημερώματα στο νησί με την όποια ταλαιπωρία. Γιατί συνήθως είναι μεγάλη. Δεν μπορώ να σου περιγράψω πώς είναι να χαράζει στο Ικάριο. Εκείνη την ώρα στο μπαλκόνι του σπιτιού που βλέπει το πέλαγος με εκείνα τα χρώματα, στην απόλυτη ησυχία να βλέπεις τον ήλιο να κάνει εμφάνιση σιγά σιγά, ο αέρας ο πρωινός ο δροσερός να κουνάει τα πάντα στον κήπο της μάνας μου και να κοιτάω το κυπαρίσσι που φύτεψε πριν αιώνες ο παππούς της γιαγιάς μου (να φανταστείς η γιαγιά πέθανε το 2006 σε ηλικία 90 ετών....) , οπότε καταλαβαίνεις πόσων αιώνων είναι....κι ήταν το μόνο που σώθηκε από τη φωτιά, ενώ ήταν κολλητά στο σπίτι που έλιωσε. Πολλοί λένε επειδή είχε την ευχή του παπαΓιάννη που το φύτεψε.Εκείνες τις ώρες είναι η μεγαλύτερη συγκίνηση. Ανάμεικτα συναισθήματα.Περνάει όλη η ζωή από μπροστά μου.Σα να τους βλέπω ακόμα όλους.Το πόσο ωραία και απλά περνούσαμε.Μου λείπουν τόσο πολύ.Ακούγεται γελοίο, αλλά εκείνη την ώρα κάνω τον σταυρό μου κι ευχαριστώ το Θεό που με αξίωσε να πατήσω στο νησί ακόμα μια φορά. Ε , μετά συνέρχομαι και παίρνω δύναμη.Δεν είναι τυχαίο που μας λένε Highlands της Ικαρίας και γελάνε. Ο τόπος έχει μια τρελή δυναμική για όσους μένουν εκεί.Πας και ξανανιώνεις. Κάποια στιγμή που θα έρθεις να σε φιλοξενήσω, θα καταλάβεις τι θέλω να πω. Κι εσύ θα ταιριάξεις απόλυτα με το γλέντι και την τρέλα του νησιού. Εκεί πραγματικά είναι όλοι, μην αγχώνεσαι, υπάρχει καιρός, η ζωή είναι ωραία....Κι ακόμα κι όταν έρχονται τα δύσκολα... δεν κλαψουριάζουν. Σβουράνε τα κρασάκια τους και αρχίζουν τον χορό. Έχει ο Θεός λένε."

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Η αντίδραση της φάλαινας μετά την σωτηρία της


Μία φάλαινα είχε παγιδευτεί στα ανοιχτά του ωκεανού μέσα σε δίχτυα ψαράδων. Δεν μπορούσε να ελευθερωθεί και ήταν θέμα χρόνου να χάσει τη ζωή της. Ενα σκάφος έτυχε να περνάει από εκεί και να δει το περιστατικό. Μέλος του πληρώματος βούτηξε στη θάλασσα με μια μάσκα και ένα μικρό μαχαίρι και ελευθέρωσε τη φάλαινα. Δείτε από την αρχή όλο το περιστατικό καθώς και την μοναδική αντίδραση χαράς και ευτυχίας του πανέμορφου θηλαστικού τη στιγμή που απελευθερώνεται!





www.aek365.gr

Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Η Ελλάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Πέρασαν κι όλας 7 χρόνια... Αν στο ποδόσφαιρο υπήρχαν νόμοι, τότε καταργήθηκαν στις 4 Ιουλίου του 2004. Η μεγαλύτερη έκπληξη όλων των εποχών στην ιστορία του αθλήματος. Το πρώτο αουτσάιντερ της διοργάνωσης, η Εθνική Ελλάδος κατάφερε να κατακτήσει το ευρωπαϊκό κύπελλο.
Μια ομάδα, η οποία είχε συμμετάσχει ξανά στο ίδιο τουρνουά, 24 χρόνια πριν... Μια ομάδα, της οποίας το πρωτάθλημα ήταν (και είναι) ένα από τα πιο αναξιόπιστα και κακής ποιότητας στην Ευρώπη.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
 
Το γκολ του Χαριστέα στον τελικό και το σφύριγμα της λήξης ήταν από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές στη ζωή μου. Ομως η πιο ανατριχιαστική ήταν λίγα λεπτά πριν την έναρξη του αγώνα όταν μέσα σε ένα γήπεδο του εξωτερικού, στο «Ντα Λουζ» της Λισσαβόνας, 25.000 Ελληνες από κάθε γωνιά της γης τραγουδούσαν όλοι με μια φωνή τον Εθνικό μας Υμνο. Εβλεπες συμπατριώτες μας από Kύπρο, Αυστραλία, Η.Π.Α., Καναδά, Γερμανία, Αγγλία, Αφρική, Ασία, από κάθε νησί και κάθε πόλη της Ελλάδας να τραγουδούν όλοι μαζί, για την Εθνική της χώρας μας, όλοι μαζί για τη νίκη.


Σε κάθε παιχνίδι που δίναμε, οι αντίπαλοί μας ήταν το φαβορί! Και σε κάθε παιχνίδι κερδίζαμε! Την οικοδέσποινα Πορτογαλία την κερδίσαμε και στην πρεμιέρα, αλλά και στον τελικό. Κι αν θυμάμαι καλά, στον τελικό οι Πορτογάλοι δεν δημιούργησαν καμία κλασική ευκαιρία σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ήμασταν καλύτεροι, όπως και στο πρώτο ματς. Καλύτεροι ήμασταν και από τους Γάλλους και αρκετά τυχεροί απέναντι στους Τσέχους, αλλά και με τους Ρώσους, οι οποίοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία προς το τέλος του αγώνα για να κάνουν το 3-1 και να δώσουν την πρόκριση στους Ισπανούς! Στα τρία νοκ - αουτ παιχνίδια με Γαλλία, Τσεχία και στον τελικό με την Πορτογαλία, ο μόνος που κατάφερε να σκοράρει ήταν ο... Τζίμι Τζαμπ που μπήκε μες στα δίχτυα λίγο πριν το τέλος !

Πάντα θα βρίσκουμε την ευκαιρία να ισοπεδώνουμε τα πάντα. Οπως για παράδειγμα εκείνοι που ισχυρίζονται ότι δεν παίξαμε καλή μπάλα. Μα Βραζιλία ή Ισπανία δεν είμασταν ποτέ, για αυτό και ήταν απίθανο το αποτέλεσμα. Και πλέον, ακόμα και η Βραζιλία πρώτα κοιτάει την άμυνα... Υπάρχουν και τα... πνεύματα αντιλογίας που λένε ότι η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν όταν οι Δανοί σηκώθηκαν από τις διακοπές τους σε Κρήτη και Χαλκιδική, πήραν τη θέση της Σερβίας και κατέκτησαν το ευρωπαϊκό. Ομως οι Δανοί είχαν στο ρόστερ τους παίκτες παγκόσμιας κλάσης όπως ο Λάουντρουπ και ο Σμάιχελ και ως εθνική είχαν μια σημαντική προϊστορία στο ποδόσφαιρο. Εμάς δεν μας ήξερε ούτε η... μάνα μας. Τέλος πάντων, όλοι οι παίκτες της Εθνικής μας έδωσαν το 100% και κατάφεραν το ακατόρθωτο. Ομως...

Πιστεύω ακράδαντα πως αν έλειπε κάποιος από τους παίκτες, ίσως και να φτάναμε στον τελικό, όμως αν δεν υπήρχε ο Ρεχάγκελ, τότε σίγουρα δεν θα τα καταφέρναμε. Με οποιονδήποτε άλλο προπονητή δεν θα πετυχαίναμε τίποτα. Ηταν άσχημο και αχαριστία όταν αρκετοί άρχισαν να καταφέρονται εναντίον του. Μας χάρισε κάτι που δεν το είχαμε φανταστεί ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα, αλλά εμείς πάντα βρίσκαμε κάτι για να τον κατηγορήσουμε...

Αυτός που άκουσε τα χειρότερα όλα αυτά τα χρόνια ήταν ο Χαριστέας. Η αχαριστία στον μεγαλύτερό του βαθμό. Μέχρι και το γκολ στον τελικό σημείωσε. Ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό να πω κακή κουβέντα για τον Χαριστέα. Πιθανότατα τις επόμενες χρονιές δεν άξιζε να αγωνίζεται στην Εθνική μας. Είχε μεγαλώσει, ήταν πιο αργός, δεν... έστριβε και οτιδήποτε άλλο, αλλά όχι και να τον βρίζουμε. Δεν θα μπορούσα ποτέ να καταφερθώ εναντίον οποιουδήποτε μέλους της Εθνικής που κατέκτησε το ευρωπαϊκό. Μας προσέφεραν αυτή την απίστευτη χαρά, στιγμές που θυμόμαστε ξανά τώρα και όλοι μαζί αναπολούμε, χαιρόμαστε και ανατριχιάζουμε... Τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων έχουν από τότε να δείξουν κάτι καλό για τη σημερινή Ελλάδα. Μόνο πυρκαγιές, έξαρση της εγκληματικότητας, βία και ξύλο...

Δεν ξέρω πότε κι αν ποτέ θα δούμε ξανά εκατομμύρια Ελληνες σε όλο τον πλανήτη να βγαίνουν στο δρόμους με δάκρυα χαράς και να πανηγυρίζουν όλοι μαζί. Μέχρι στιγμής πάντως μόνο ο αθλητισμός το κατάφερε. Το 1987 η Εθνική του μπάσκετ και το 2004 η Εθνική του ποδοσφαίρου. Κι αν κάποτε επαναληφθούν παρόμοιες σκηνές, λογικά μόνο κάποια Εθνική μπορεί να μας τις προσφέρει. Για αυτό είναι ευχή μου να την αγαπάμε και να την σεβόμαστε, για αυτό που είναι και για αυτά που μας προσέφερε...

Είναι μοναδικό συναίσθημα να ξέρεις ότι την ίδια στιγμή εκατομμύρια συμπατριώτες σου σε όλο τον κόσμο, πανηγυρίζουν και είναι ευτυχισμένοι για το ίδιο πράγμα για το οποίο πανηγυρίζεις και χαίρεσαι κι εσύ. Δείτε στα βίντεο τη στιγμή του εθνικού ύμνου, το γκολ του Χαριστέα από ερασιτεχνική λήψη, καθώς και πανηγυρισμούς από Ελληνες του εξωτερικού.
Ακόμα και σήμερα έχω στον τοίχο του δωματίου μου τις αφίσες με το κύπελλο, το γκολ του Χαριστέα, τον Ρεχάγκελ και ολόκληρης της ομάδας. Και θα μείνουν εκεί και για όταν με αξιώσει ο Θεός και κάνω γιο για να κοσμούν το δικό του δωμάτιο.







http://www.aek365.gr/article.php?id=130116

Related Posts with Thumbnails