Σάββατο 26 Ιουλίου 2008

Το Αξιον Εστί και ο Μ. Θεοδωράκης


Άξιον Εστί ονομάζεται μία από τις πιο επιβλητικές εικόνες της Παναγίας και βρίσκεται στο Άγιον Όρος. Ακόμα, με τη φράση Άξιον Εστί ξεκινάει ένας βυζαντινός ύμνος εις όνομα της Μεγαλόχαρης. Ωστόσο, Άξιον Εστί αποτελεί επίσης και το όνομα ενός καλλιτεχνικού αριστουργήματος που έγραψε ο Οδυσσέας Ελύτης, μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης και τραγούδησε πρώτος και καλύτερα από όλους ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης...
...Φημίζομαι για το γεγονός ότι ορισμένες φορές είμαι απόλυτος στις απόψεις μου. Για παράδειγμα, το ποδόσφαιρο κατά την άποψή μου είναι η κορυφαία ανθρώπινη δραστηριότητα που μπορεί να προσφέρει τις πιο ισχυρές εναλλαγές συναισθημάτων -είτε θετικές, είτε αρνητικές- μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Απόλυτος είμαι επίσης όταν χαρακτηρίζω το ζεϊμπέκικο ως τον κορυφαίο χορό όλων των εποχών. Ακόμα, είμαι απόλυτος όταν θεωρώ πως ο Μίκης μαζί με τον Μπομπ Ντίλαν αποτελούν τις δύο σπουδαιότερες μουσικές φυσιογνωμίες της ανθρωπότητας και πως το αριστούργημα του Θεοδωράκη, το Άξιον Εστί αποτελεί το κορυφαίο μουσικό έργο της ιστορίας παγκοσμίως και πως δεν πρέπει να λείπει από κανένα σπίτι. Ένα ιστορικό ανέκδοτο που διηγείται ο ίδιος ο Θεοδωράκης δείχνει το μέγεθος της δύναμης του έργου στη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο. Ήταν φθινόπωρο του 1964 και βρισκόταν στις Σέρρες για συναυλία. Μπροστά σε ένα κατάστημα δίσκων βλέπει αρκετό κόσμο να περιμένει σχηματίζοντας ουρά. Πλησιάζει και ρωτάει έναν από εκείνους που περίμεναν, ο οποίος μάλιστα φαινόταν αγρότης.-Τι περιμένεις πατριώτη, στην ουρά να αγοράσεις;- Με έστειλαν από το χωριό μου στις Σέρρες να αγοράσω το «Αξιον Εστί«, που μάθαμε ότι σήμερα θα έρθει στην πόλη."Τότε σκέφτηκα, σημειώνει σε ένα κείμενο του ο συνθέτης, άραγε υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό να κάνεις στη ζωή σου; Μήπως αυτό είναι η κορυφή;"
Για το λόγο αυτό έδωσα το όνομα Άξιον Εστί στο μπλογκ. Για τον Μίκη, την αξία του ως συνθέτη, την ηγετική του φυσιογνωμία και προσωπικότητα και για την αγάπη του προς την πατρίδα ως ένας ζωντανός θρύλος του ελληνισμού θα γράψω στο προσεχές μέλλον.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

xairomai toso poly pou yparxoun akomi anthropoi pou anagnorizoun ta alithina aristourgimata tis ellinikis texnis kai ta myala pou ta gennisan! to axion esti einai kathilotiko kai anepanalipto apo oles tis apopseis! einai eulogia mono kai mono oti gennithike stin Ellada! kali synexeia sto blog re paixtara!!!

Related Posts with Thumbnails