Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Atheist Bus Campaign - Καμπάνια αθεΐας μέσω λεωφορείων σε Μ. Βρετανία και της Ισπανία

Σάλο και πολλές αντιδράσεις (http://www.guardian.co.uk/media/2009/jan/09/atheist-bus-campaign-asa ) έχει προκαλέσει σε Μεγάλη Βρετανία και Ισπανία η πρωτοβουλία άθεων οργανώσεων να διαφημίσουν τα πιστεύω τους σε δημόσια λεωφορεία.
"There's probably no God. Now stop worrying and enjoy your life"
(σ.σ. " Πιθανότατα δεν υπάρχει Θεός. Γι' αυτό σταμάτα να ανησυχείς και απόλαυσε τη ζωή "), αναγράφεται στην καμπάνια.
Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει όπου επιθυμεί ή να μην πιστεύει πουθενά, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει την άποψή του. Η εκκλησία και οι χριστιανικές οργανώσεις έχουν εξοργιστεί, διότι θεωρούν πως προσβάλλονται.
Είχα επισημάνει σε προηγούμενο άρθρο (http://axion-esti.blogspot.com/2008/12/blog-post_28.html) τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης και της νέας τάξης πραγμάτων.
Μία εκ των επιπτώσεων αυτής είναι και η επιβολή της αθεΐας.
Για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας παρακολουθούμε κάτι ανάλογο.
Οι οργανώσεις αυτές έχουν συγκεντρώσει περιέργως μεγάλα ποσά τα οποία δαπανούν στην προώθηση της αθεΐας μέσω διαφήμισης.
Η καμπάνια ξεκίνησε στην Αγγλία, ακολούθησε η Ισπανία και υπάρχουν πληροφορίες ότι σύντομα θα φτάσει και στην Ελλάδα...

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

se ligo tha diafimizoun kai ton satanismo

Ανώνυμος είπε...

e relax re paidia meta apo toses xiliades xronon diafimiseis kai epivolis ton thriskeion dn exoun k autoi to dikaioma stin diafimisi?

Ανώνυμος είπε...

Ας διαφημίζουν ότι θέλουν, ελευθερία λόγου υπάρχει. Επίσης, ο καθένας είναι υπεύθυνος για τα πιστεύω του. Εφόσον δεν υπάρχει κάποια επιβολή δεν καταλαβαίνω που είναι το πρόβλημα. Εκτός αν οι Χριστιανοί φοβούνται τόσο πολύ μη χάσουν πελατεία.

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να φτάσει και στην Ελλάδα!

Ανώνυμος είπε...

http://www.atheistbus.org.uk/

Εδώ είναι το site τους.

Δεν ειναι 'αγνωστο πως' μαζευουν τα χρήμματα, μπορει να δει κανεις εδω:

http://www.justgiving.com/atheistbus

Έκαναν ενα fundraiser ιστοχώρο όπου ο καθένας μπορεί να προσφέρει χρήμματα μέσω internet (με paypal).

Ο αρχικός στόχος ήταν τα £5.500 λίρες αγγλίας, όμως τελικά μάζεψαν £143.449!

Στο παραπάνω site υπάρχει και αναλυτική λίστα με τα ονοματα και τα ποσα όσων πρόσφεραν την δωρεά τους.

Τέλος να πω ότι δεν το βρίσκω προσβλητικό προς κανεναν.
Στην αγγλία ανάλογες διαφημίσεις κάνει και η χριστιανική εκκλησία (και οι άλλες που υπάρχουν εκει).

Επίσης, είναι σημαντικό ότι γραφεί οτι ΜΑΛΛΟΝ δεν υπαρχει Θεος - είναι μια θεση εγκυρη, και οχι δογματική θα μπορούσα να πώ. Θα μπορουσε να μην έγραφε το "μαλλον". τότε ναι, θα ήταν προσβλητική η διαφήμηση.

Ανώνυμος είπε...

Μα πόσο υποκριτές και στενόμυαλοι μπορεί να είστε;

Λέτε: "Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει όπου επιθυμεί ή να μην πιστεύει πουθενά, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει την άποψή του."

Σε καμία περίπτωση και με καμία λογική δεν μπορεί μια απλή επιγραφή να αποτελέσει "επιβολή απόψεως". Ακόμη και αν ήταν έτσι όμως, δεν είναι λίγες οι χριστιανικές επιγραφές σε κοινή θέα σε ναούς, και λοιπούε δημόσιους χώρους.

Εδώ μιλάμε για μια απλή επιγραφή που εκθέτει μια άποψη, τόσο τεκμηριωμένη (αν όχι παραπάνω!) από την αντίθετη, ότι δηλαδή υπάρχει θεός.

Επιβολή απόψεως ήταν η Ιερά Εξέταση. Επιβολή απόψεως είναι η πλύση εγκεφάλου ανήλικων στο κατηχητικό.

Λέτε επίσης: "Η εκκλησία και οι χριστιανικές οργανώσεις έχουν εξοργιστεί, διότι θεωρούν πως προσβάλλονται."

Ε και;

Όσον αφορά τώρα τη θεωρία συνομωσίας, κάντε τον κόπο να πατε στο BBC πχ:
http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/england/london/7681914.stm

Και θα δείτε ποια οργάνωση το έκανε και με πιανού λεφτά.

Αν γίνει κάτι αντίστοιχο Ελλάδα, κι εγώ θα σπεύσω να βοηθήσω.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή για να καταλάβω, οι σταυροφορίες, οι ιεροί πόλεμοι, ιεραπόστολοι που θυμούνται την ανθρωπιά τους μόνο όταν ακούσουν χριστιανική προσευχή απο τα χείλια πεινασμένων λαών, το κάψιμο μαγισσών, βιβλίων, οι εκτελεσεις επιστημόνων που δεν έλεγαν τα ίδια με την "Αγία" γραφή και άλλες αγαθοεργίες στο όνομα του θεού δεν είναι επιβολή απόψεων;;;;; Αν κάτι είναι μέσα στο σχέδιο της νέας τάξης πραγμάτων είναι η καλλιέργεια ενός θρησκόληπτου όχλου που μπορεί να ελεγχθεί απόλυτα. Και όσο για τα λεφτά υπάρχουν και άνθρωποι που δουλεύουν και δε κλέβουν (βλ. Εφραίμ). Εγώ θεωρώ προσβλητικό για μένα να βλέπω σταυρούς αστέρια του Δαυίδ κοράνια παπάδες και ανθρώπους που μιλάνε με το Θεό μπροστά μου. Παρόλαυτα σας σέβομαι και δε σας καταδικάζω, κάτι που δε σας έμαθε ο Θεός σας καθώς μόνο ομόθρησκους σας μπορείτε να συγχωρήσετε.

Ανώνυμος είπε...

atheia reeee

DrSato είπε...

Είναι τόσο απλό που είναι δύσκολο να το καταλάβουν και οι δύο πλευρές(οι θρήσκοι και οι άθεοι). Για να απαντηθεί το ερώτημα της ύπαρξης του θεού, πρέπει να οριστεί ένας ορισμός του θεού. Επειδή όμως αντικειμενικός ορισμός της έννοιας αυτής δεν υπάρχει, ουσιασιτκά δεν υπάρχει και διαφωνία. Όσο άδικο έχουν οι μεν, άλλο τόσο άδικο έχουν οι δε διότι ισχυρίζονται κάτι που δεν μπορεί να αποδειχθεί ή να διαψευστεί. Δίκιο έχουν αυτοί που λένε πως απλά δεν ξέρουν....

Dimitris Andrikopoulos είπε...

Αγαπητοί φίλοι, σας ευχαριστώ για τα πολλά σχόλιά σας.
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν μπορώ όμως να ευχαρίστησω και όσους χρησιμοποιούς άσχημες εκφράσεις και επίθετα. Παρόλα αυτά δημοσιεύω όλα τα σχόλια.
Θεωρώ πως δίκιο έχουν και οι μεν, αλλά δίκιο και οι δε.
Κατ' αρχήν το τι γινόταν στις σταυροφορίες και στην Ιερά Εξέταση δεν έχει καμία σχέση με την σημερινή κοινωνία, δεν είναι δυνατό να γίνει σύγκριση.
Επιπλέον, κανένας παπάς και καμία εκκλήσια δεν αντιπροσωπεύει εμένα, αλλά και όσους πιστεύουν στο Θεό με σύνεση και χωρίς φανατισμό.
Θεωρώ ότι ναι μεν γράφει η καμπάνια "μάλλον δεν υπάρχει Θεός", αλλά σαφώς εννοεί "Δεν υπάρχει Θεός" και αυτό διότι η καμπάνια έχει από άθεους οι οποίοι ΔΕΝ πιστεύουν στο Θεό και για αυτό ονομάζονται άθειοι.
Οσον αφορά στο κατηχητικό. Χωρίς να γνωρίζω τι γίνεται, θεωρώ ότι είναι καλύτερο να πηγαίνει ένα παιδί μία φορά την εβδομάδα στο κατηχητικό, παρά να παίζει κάθε μέρα PLAY STATION και να αποβλακώνεται στα INTERNET CAFE.
Εξάλλου, γνωρίζω πολύ κόσμο που πήγαινε στο κατηχητικό και σήμερα δεν πιστεύουν σε καμία θρησκεία.
Αυτό δείχνει ότι στο κατηχητικό ή τουλάχιστον στα περισσότερ, δεν γίνεται πλύση εγκεφάλου.
Είναι καλό και οι δύο πλευρές να σέβονται τα πιστεύω του άλλου.
Οταν όμως βγαίνει μέσω των σχολίων οργή και επιθετικότητα, τότε το άτομο αυτό που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, χάνει το όποιο δίκιο του και πέφτει στο ίδιο χαμηλό επίπεδο του ατόμου που έγραψε το άρθρο, δηλαδή εμένα.

Ανώνυμος είπε...

Δεν επιβάλλουν σε κανέναν τίποτα. Υπήρχαν αντίστοιχες διαφημίσεις σε λεωφορεία από χριστιανικές οργανώσεις υπέρ του Θεού, αυτές δεν επέβαλλαν το χριστιανισμό δηλαδή? Μακάρι να έρθει και στην Ελλάδα. Θα έδινα χρήματα από τις οικονομίες μου ΣΙΓΟΥΡΑ για να στηρίξω την προσπάθεια.

Ανώνυμος είπε...

Προσβλητικό στη λογική μας και στην αξιοπρέπειά μας είναι οι ηλιθιότητες που κάθε θρησκεία πρεσβεύει και το δηλητήριο του φανατισμού που ποτίζει τον αμόρφωτο κόσμο, εκμεταλλευόμενη την αμάθειά του και το φόβο του θανάτου. Προσβλητικό είναι να γίνονται τόσα εγκλήματα στο όνομα του θεού της αγάπης, να πλουτίζουν οι επί γης εκπρόσωποί του, να εμποδίζουν την πρόοδο και την επιστήμη, κλπ. Τίποτα θετικό για τους ανθρώπους, μόνον αίμα, εκμετάλλευση και αμορφωσιά. Αυτή είναι η μεγάλη προσβολή. Είναι καιρός να μιλήσουν και μερικοί σκεπτόμενοι άνθρωποι.Και θα έπρεπε να είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς. Αλλά δυστυχώς εκεί μας οδήγησαν αιώνες σκοταδισμού, να θεωρούμε μια τέτοια ελάχιστη αφύπνιση του λογικού μας ως προσβολή και επιβολή γνώμης. Συνέλθετε και διαβάστε κανένα βιβλίο επιστήμης περί αυτών των θεμάτων. Είναι και έτος Δαρβίνου φέτος. Ρίξτε και καμιά ματιά στο μεγάλο αυτό επιστήμονα και σε εκλαικευμένα επιστημονικά βιβλία. Αυτό θα οφελήσει εσάς και τον κόσμο.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Δημήτρη,
Καταλαβαίνω απόλυτα ότι είσαι καλόπιστος και πραγματικά ενδιαφέρεσαι για να μάθεις και να ακούσεις και να προβληματιστείς. Το καταλαβαίνω από τα θέματα που θίγεις και τον τρόπο που τα προσεγγίζεις. Ισως να θεωρείς ότι αυτός ο τρόπος είναι αποτέλεσμα μιας "χριστιανικής" ματιάς προς τον κόσμο. Ομως εκεί κάνεις το λάθος, μάλλον η σύγχυση προκαλείται από την άποψη αυτή.
Ο ανθρωπιστικός τρόπος δεν είναι αποτέλεσμα της χριστιανικής θρησκείας (αναμφίβολα κάποιες απαγγελίες περί αγάπης και αλληλεγγύης περιέχονται στο χριστιανισμό, αλλά αυτές οι γενικές παραινέσεις υπάρχουν σε όλες τις θρησκείες και ιδεολογίες - για αυτό υπάρχουν π.χ. υπάρχουν φιλόζωοι που είναι άθεοι και χριστιανοί και μουσουλμάνοι, υπάρχουν ειρηνιστές και άθεοι και χριστιανοί και βουδιστές κλπ.) Συνεπώς μην τα μπερδεύεις: Οι "άθεοι" είναι πιο "ηρωικοί" (κάτω από τη δύναμη των εκκλησιών και των εξουσιών) και σκεπτόμενοι άνθρωποι σήμερα, οι πιο μεγάλοι ανθρωπιστές και οι πιο συνεπείς φιλειρηνιστές και γενικά τους διακρίνει ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει σήμερα η ανθρωπότητα: Λογική, επιστημοσύνη, έλλειψη φανατισμού (για ποιο λόγο να φνατιστούν?, πρόοδος σε όλα τα επίπεδα με μοναδικό στόχο τη βελτίωση του ανθρώπου στη γη. Δεν ξέρω πως το έχεις δει και τους θεωρείς ως κάτι κακό. Πραγματικά μου κάνει μεγάλη εντύπωση, ιδιαίτερα που εμείς ως ελληνες, που όλο για την πνευματική μας κληρονομιά μιλάμε και υπερηφανευόμαστε (χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να μάθουμε τι είναι το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πνεύματος), ως λαός αναδείξαμε τη λογική και την επιστήμη στον κόσμο και χάρις σε αυτά τα "όπλα" και πάνω σε αυτά τα θεμέλια οικοδομήθηκε και ό,τι καλό έχει να επιδείξει ο κόσμος. Οι σπουδαίοι αυτοί έλληνες ΔΕΝ ΗΣΑΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ αντίθετα ο χριστιανισμός τους πολέμησε και τους εξαφάνισε με βία και αντιστάθηκαν επί πολλούς αιώνες πριν ενδώσουν στο βίαιο εκχριστιανισμό τους. Αυτό ήταν επιβολή θρησκείας. Ελπίζω με αυτά να σε προβληματίσω λιγάκι και να αναθεωρήσεις τις κάπως επιπόλαιες απόψεις σου επί του θέματος. Και ένα τελευταίο: Για σκέψου προς στιγμή, στη βάση της δημοκρατικής αρχής της ισότητας δεν έπρεπε να υπήρχουν τόσα αντίστοιχα "ιδρύματα" για την αθεεία όσες και εκκλησίες?? Τι θάλεγες τότε?? (Βέβαια στην αλήθεια υπάρχουν, στις χιλιάδες τόμων βιβλίων της επιστήμης, αν μπει κανείς στον κόπο να διαβάσει, αλλά δεν σου επιβάλλονται όπως οι θρησκείες, αν θέλεις μαθαίνεις.)

Dimitris Andrikopoulos είπε...

Μάλλον ο κύριος που άφησε το προηγούμενο σχόλιο "...συνέλθετε και διαβάστε κανένα βιβλίο επιστήμης περί αυτών των θεμάτων...", είτε δεν διάβασε το σχόλιο που έκανα (το οποίο ήταν ακριβώς από πάνω και πιθανότατα θα το διάβασε), είτε συμφωνεί απόλυτα με αυτό που ανέφερα:
"Οταν όμως βγαίνει μέσω των σχολίων οργή και επιθετικότητα, τότε το άτομο αυτό που εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο, χάνει το όποιο δίκιο του και πέφτει στο ίδιο χαμηλό επίπεδο του ατόμου που έγραψε το άρθρο, δηλαδή εμένα."
Και δυστυχώς διακρίνω περισσότερο φανατισμό στους άθεους, παρά σε όσους πιστεύουν. Και δεν αναφέρομαι ούτε στις γριούλες, ούτε στην "κυρά-Κατίνα", ούτε στους παπάδες, ούτε στους πολιτικούς, ούτε στην εκκλησία.
Αναφέρομαι στον απλό, μέσο άνθρωπο, ο οποίος με βάση διάφορες εμπειρίες της ζωής του έχει αποφασίσει να πιστεύει στο Θεό.
Αυτός ο μέσος άνθρωπος τις περισσότερες φορές δεν φανατίζεται και ούτε είναι απόλυτος στις απόψεις του και ούτε επιθυμεί να επιβάλλει την άποψή του, σε αντίθεση με τους άθεους, οι οποίοι πράγματι φανατίζονται με τα πιστεύω τους, είναι απόλυτοι και υποτιμούν καθετί σχετίζεται με Θεό. Και δυστυχώς αυτό αποτυπώνεται και στα σχόλια εδώ.
Eπιπλέον, ήταν τόσο κακό η δημοσίευση αυτού του γεγονότος; Δεν έχω γράψει πουθένα τι πρέπει και που πρέπει να πιστεύει ο καθένας. Λέξη προς λέξη αναφέρω το πλέον φυσιολογικό: "Ο καθένας έχει το δικαίωμα να πιστεύει όπου επιθυμεί ή να μην πιστεύει πουθενά, αλλά κανείς δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλλει την άποψή του."
Και πιστεύω ότι το δημοσίευμα αυτό δεν δικαιολογεί την οργή ορισμένων και την επιθυμία τους να προσβάλλουν.

Ανώνυμος είπε...

Xristianoi ksexristianoi, oloi egwistes eimaste.

Katanthse gia mia akomh fora to 8ema mas na einai poios den 8ewreitai vlakas k poios den thn "leei" ston allon.

8a zhsoume enan aiwna, ki akoma dn 8a kseroume pou pan ta tessera

EImaste teleiws vlakes.
Edw oi alloi pe8ainoune ki emeis tsantizomaste epeidh o allos eipe "diavaste kana vivlio"

Ανώνυμος είπε...

ante re anohtoi! Kala grafei oti epivalloun thn atheia opws thn epivallete kai eseis twra!
Den exete osio kai iero!
Ntroph sas!
Kai grafete kai anwnuma! Pseutomagkes kotes!

Ανώνυμος είπε...

Mia xara ta leei to blog. Kai liga grafei. Autos o fanatismos sas kai h atheia sas exei katastrepsei thn Ellada.
Den einai tyxaio oti oi misoi Bouleutes einai atheoi.
Oi atheoi den exoun idanika kai filodoxies. Den noiazontai gia ton topo tous.
Gia auto oloi ston SUNASPISMO einai atheoi. Tyxaio einai?

Related Posts with Thumbnails