Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

ΓΙΑΤΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Το πράσινο φως για την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού είχε δοθεί.
Και πολύ άργησε, αφού ποιος υγιής φίλαθλος δεν θα ήθελε κάθε ελληνική ομάδα να έχει το δικό της ιδιόκτητο γήπεδο; Κανένας από όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τον αθλητισμό δεν αντέδρασε στην ανακατασκευή του γηπέδου Καραϊσκάκη, ούτε στην ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια (εξαιτίας όμως περίπου 150 ατόμων, το γήπεδο του Δικεφάλου δεν χτίστηκε ποτέ).
Τα έργα στον Βοτανικό, όπου θα κατασκευαζόταν το γήπεδο του Παναθηναϊκού σταμάτησαν πριν από δέκα περίπου ημέρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με 131 κατοίκους (υποτίθεται) της περιοχής προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να μην χτιστεί το γήπεδο. Ο κος Τσίπρας σε πρόσφατη συνέντευξή του δήλωσε ότι δεν διαφωνεί με την κατασκευή του γηπέδου, αλλά με την ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου. Και ερχόμαστε εμείς με την σειρά μας, ο απλός λαός, αλλά και οι φίλοι του Παναθηναϊκού και αναρωτιόμαστε:

1ον) Γιατί δεν αντιδράσατε στην ανέγερση του εμπορικού κέντρου του MALL και του ATTICA και θυμηθήκατε σήμερα να αντιδράσετε σε ανέγερση εμπορικού κέντρου;


2ον) Γνωρίζετε ότι με την απόφαση να καταφύγετε στο ΣτΕ έμειναν στο δρόμο περίπου χίλ
ιοι Έλληνες και ξένοι εργάτες που έβγαζαν το ψωμί τους χάρη στο έργο αυτό και σήμερα είναι άνεργοι;

3ον) Με την ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου θα βρουν εργασία χιλιάδες νέοι και νέες, σε μία εποχή προβληματική οικονομικά και εργασιακά για όλους. Υποτίθεται προβληματίζεστε με την ανεργία


4ον) Ο Βοτανικός σήμερα είναι ένα μαύρο χάλι. Με την ανέγερση του εμπορικού κέντρου η περιοχή αναμφισβήτητα θα αναβαθμιστεί. Ούτε αυτό σας ενδιαφέρει;


5ον) Αντίδραση απλά για αντίδραση; Δεν επιθυμείτε στον τόπο που ζούμε, νέα γήπεδα, μαγαζιά και αναβαθμισ
μένες περιοχές; Ειδικά η Αθήνα του σήμερα, έτσι όπως έχει καταντήσει το έχει ανάγκη πολύ.

6ον) Μήπως το πρό
βλημα για εσάς είναι ο κος Βωβός. Ο κος Αλαβάνος σε χθεσινές του δηλώσεις ανέφερε χαρακτηριστικά: ¨Εμείς δεν μπορούμε να δεχτούμε τον βιασμό από μεγαλοεργολάβο. Να εμφανίζονται να λένε να κάνουν ένα πύργο στο Σύνταγμα ή δίπλα στην Ακρόπολη. Προβλέπει 1,3 δις ευρώ σε επενδύσεις σε ακίνητα. Με βάση τα σχέδια μπορούν να καλύψουν τους εργαζόμενους. Θέλουμε ένα γήπεδο άξιο της ιστορίας του ΠΑΟ. Ο Δήμαρχος σπάει μία παράδοση να μην στέκεται δίπλα στις οικολογικές ευαισθησίες. Έχει τον ρόλο μικρού δικηγόρου ενός επιχειρηματία." ...

7ον) Η φωτογραφία από την μακέτα του γηπέδου εμφανίζει την περιοχή όπως θα είναι μετά το πέρας του έργου. Καλύτερα είναι σήμερα τα πράγματα στον Βοτανικό με τα έργα να έχουν σταματήσει;

Θα ήθελα να δώσω τα συγχαρητήριά μου και τις ευχαριστίες στον φίλοhttp://papasoyzas.blogspot.com, για την εξαιρετική του δουλειά πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Παραπέμπω το άρθρο του


Οι 131 του Βοτανικού!

Του...Βοτανικού γίνεται τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την αναβολή των εργασιών για το εμπορικό κέντρο του Βωβού, δίπλα στο υπό ανέγερση γήπεδο του Παναθηναϊκού! Το ΣτΕ έκανε το...λάθος να βγάλει απόφαση αναστολής των εργασιών και ακολούθησε χαμός.

Ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων, κόντρες Κακλαμάνη - Τσίπρα, απειλή του Βωβού ότι θα "εξαφανίσει" από το χάρτη την μπασκετική ομάδα του Αμαρουσίου (Κυπελλούχος Ευρώπης το 2001 παρακαλώ), μέχρι και γκρουπ στο facebook φτιάχτηκε με τίτλο "Τσίπρα άντε γα...σου, μαύρο στον εχθρό του γηπέδου του Παναθηναϊκού".

Το πιο όμορφο στοιχείο της Δημοκρατίας είναι η δυνατότητα των λίγων να αντιδρούν στα σχέδια των πολλών και να διεκδικούν την δικαίωσή τους, όπως οι 131 που έχουν προχωρήσει σε αίτηση ΑΚΥΡΩΣΗΣ της σύμβασης για το εμπορικό κέντρο αλλά και για το γήπεδο του ΠΑΟ, το οποίο όπως λένε δεν τους αφορά και δεν έχουν πρόβλημα να κατασκευαστεί.

Όμως η αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε από τις 18.4.2008 άλλα λέει! Ιδού μέρος της 85σελιδης ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ των πολιτών που τιτλοφορείται "ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗ" και στρέφεται: "ΚΑΤΑ του οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ...Για την ακύρωση της υπ. αριθμ. 202/18.2.2008".

Η συγκεκριμένη σύμβαση είναι αυτή που είχε υπογραφεί ανάμεσα στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τον Δήμο Αθηναίων για την κατασκευή του νέου γηπέδου στο Βοτανικό. Συνεπώς είναι ένα ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ότι δεν αντιτίθενται οι 131 στην κατασκευή του γηπέδου. Ας δούμε όμως ποιοι είναι αυτοί οι 131, όχι οι απλοί πολίτες, αλλά αυτοί που έχουν επίσημη ιδιότητα και ψηφίζονται από ΕΜΑΣ.

1. Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
2. Χρήστος Παπουτσάκης, εκδότης περιοδικού "Αντί"
3. Περικλής Κοροβέσης, βουλευτής Α' Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ
4. Ιωάννης Μπανιάς, βουλευτής επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ
5. Γρηγόρης Ψαριανός, βουλευτής Β' Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ
6. Ευαγγελία Καρακώστα, Νομαρχιακή Σύμβουλος υπερνομαρχίας Αθηνών - Πειραιώς
7. Αθηνά - Ελευθερία Αγγελοπούλου, Δημοτική σύμβουλος Δήμου Αθηναίων
8. Γεώργιος Μαρραίης, Μέλος επιτροπών του Δημοτικού συμβουλίου της Αθήνας
9. Κωνσταντίνο Φωτεινάκης, πρόεδρος Οικολογικού κ' Πολιτιστικού συλλόγου Χαϊδαρίου "Οικόπολις"
10. Χρήστος Καραμάνος, μέλος ΔΣ πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου κατοίκων Κεραμεικού - Ρουφ - Γκαζιού "Μέγας Αλέξανδρος"
11. Χρήστος Λυγνός, μέλος ΔΣ πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου κατοίκων Κεραμεικού - Ρουφ - Γκαζιού "Μέγας Αλέξανδρος"
12. Βασιλική Μπάρκα, μέλος ΔΣ πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου κατοίκων Κεραμεικού - Ρουφ - Γκαζιού "Μέγας Αλέξανδρος"
13. Παναγιώτης Ντεβερίκος, μέλος ΔΣ πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου κατοίκων Κεραμεικού - Ρουφ - Γκαζιού "Μέγας Αλέξανδρος"
14. Ελένη Σωτηρίου, μέλος ΔΣ του συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων
15. "Επιτροπή πολιτών για τη διάσωση του Ελαιώνα", ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα.

Οι παραπάνω είναι όσοι προσέφυγαν βάση της ιδιότητας τους και φυσικά έχω αποκρύψει περαιτέρω στοιχεία τους. Αυτή η δημοσίευση έχει αποκλειστικό σκοπό την πληροφόρηση για τις κινήσεις και ενέργειες πολιτικών προσώπων, που φυσικά έχει αντίκτυπο (θετικό ή αρνητικό) στο εκλογικό σώμα. Από εκεί και πέρα στη λίστα των "131" υπάρχουν πολλοί κάτοικοι περιοχών γύρω ή ακόμα και πολύ μακριά από την τοποθεσία του Βοτανικού, κάποιοι φοιτητές αλλά και καθηγητές Πανεπιστημίων (ακόμα και από την Κρήτη!!).

Φυσικά θα πρέπει να αναγνωριστεί πως δικαίωμα στη Δημοκρατία δεν έχουν μόνο οι λίγοι που προσφεύγουν αλλά και οι πολλοί που επιθυμούν την "διπλή ανάπλαση", και δεν μιλάω για τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες.

Μιλάμε για μια περιοχή (Βοτανικός) που ουσιαστικά είναι πηγή βρώμας, δυσωδίας και από παντού αποπνέεται η "μυρωδιά" της εγκατάλειψης. Παράλληλα το γήπεδο του ΠΑΟ αλλά και το εμπορικό κέντρο (άσχετα εάν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις στο τελευταίο) θα μοιράσουν χιλιάδες δουλειές στην περιοχή και θα αναβαθμίσουν σε τεράστιο βαθμό τον Βοτανικό. Σίγουρα η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα κρίνει το τι μέλλει γενέσθαι. Αλλά πλέον έχει καταντήσει κουραστικό να μπαίνουν συνεχώς εμπόδια σε ένα σχέδιο πνοής. Ή κάντε το σύντομα ή απλά αν βρεθούν παραβάσεις, σταματήστε το και κάντε μόνο το γήπεδο. Αλλά με την τελευταία επιλογή, πολύ απλά θα χρειαστεί νέα σειρά πολυετών διαπραγματεύσεων και τότε όμως, θα βρεθούν άλλοι που θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

Και το μόνο σίγουρο είναι πως δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτα στη "χωματερή" της Αθήνας, ήτοι τον Βοτανικό....

ΠΗΓΗ: http://papasoyzas.blogspot.com/2008/12/131.html

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

politika paixnidia filaraki

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι έτσι απλό.
Αν ήταν πολιτικά παιχνίδια, γιατί να φέρει αντίρρηση ο ΣΥΡΙΖΑ αφού γνώριζε ότι θα δημιουργούσε εχθρούς από τον κόσμο του ΠΑΟ. Αντίθετα, αν ήταν έτσι θα χάιδευε και αυτός τους φίλους του ΠΑΟ να πάρει καμία ψήφο παραπάνω. Αρα μη βγάζετε βιαστικά συμπεράσματα και να μην παρασύρεστε από τα ποδοσφαιρικά συναισθήματα. Αλλο το ένα άλλο το άλλο. Φωνάζουμε όμως ότι η Αθήνα έγινε τερατούπολη, ότι είναι η χειρότερη πόλη, με το λιγότερο πράσινο κλπ. Λίγο περισσότερος προβληματισμός δεν θα έβλαπτε. Δεν ξέρω το θέμα πολύ καλά και δεν έχω καθαρή άποψη (υπάρχουν πολλλά θέματα)αλλά με ενοχλεί που λέτε εύκολα πολιτικά παιχνίδια, όταν είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει από το θέμα αυτό αλλά δεν κολώνει, και για το λόγο αυτό και μόνον μπράβο του, έχει το θάρρος που κανένας άλλος δεν θα είχε στην περίπτωση αυτή.

Ανώνυμος είπε...

Ερώτηση:

-Σε πόσα από τα ματαιωθέντα έργα από τις γνωστές-άγνωστες ομάδες πολιτών έχουν γίνει στη θέση τους πάρκα;

-Γιατί το πράσινο της πόλης μειώνεται συνεχώς; Γιατί δεν αντιδρά κανένας στο Μαρούσι που όλη σχεδόν άκτιστη μέχρι πρότινος περιοχή μεταξύ του μωλλ και του Carrefour χτίζονται τσιμεντομεζονέτες από αυτές τις αντιπαθητικές που λόγω υπόγειου πάρκινγκ το μόνο που μπορεί να φυτρώσει στον κήπο είναι τριανταφυλλιές;

Και, φυσικά, σεβόμενος όλα αυτά που μου λέτε δεν αντιλέγω ευθέως. Θα ήθελα να προσθέσω όμως μια επιπλέον διάσταση στον προβληματισμό μας:

-Μήπως η έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού / κτηματολογίου σε συνδιασμό με την αλλοπρόσαλλη και περιοριστική νομοθεσία αλλά και τη σπατάλη του ζωτικού χώρου της πόλης για Τριώροφες κατοικίες απανταχού (και πάλι χωρίς σχέδιο ή μήπως επειδή είναι χαμηλά και δεν "κόβουν τη θέα" κατά πως λένε οι μέτοικοι βουκόλοι, δε μας νοιάζει) τελικά αποτελεί τροχοπέδη για όποια προσπάθεια ανάπλασης εφόσον όλο και κάποιος θα έχει χαρακτηρίσει κάποια έκταση "πρασινο" και όλο και κάποιος θα μπορεί με διάφορες αιτιολογίες να σταματήσει το έργο;

Μήπως τελικά είναι τόσο διφορούμενοι οι νόμοι που αν τους ακολουθήσουμε κατά γράμμα, τότε δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα σε αυτή την πόλη; Ίσως ούτε καν τα "πάρκα" που όλοι τα θέλουμε αλλά ποτέ δεν γίνονται;

-Μήπως, ακόμα και όταν θα προταθούν (μα... έχουν ήδη προταθεί πχ στο Ελληνικό) ΧΙΛΙΑΔΕΣ στρέμματα πρασίνου, οι αρνητιστές αντί να πουν ΟΚ θα αρχίσουν να έχουν μαξιμαλιστικές απαιτήσεις ή να προσκαλούν σε... "διάλογο" με τις απληροφόρητες "τοπικές κοινωνίες" με το σκοπό να γίνεται έτσι το νεοΕλληνικό μπάχαλο ασυνεννοησίας και να μην προχωράει τίποτα μέχρις ότου έρθουν όλα στα μέτρα τους, οπότε θα μπορούν να σαλαμοποιήσουν την έκταση έτσι ώστε αντι να βγάλουν λεφτά οι μισητοί Βωβός και Λάτσης να σαλαμοποιούνται οι εκτάσεις και να τα βγάζουν οι μπατζανάκηδες και οι κουμπάροι των δημάρχων;

Μήπως τελικά ο μαξιμαλισμός του πρασίνου δεν είναι αγνό ενδιαφέρον προς τις "τοπικές κοινωνίες" αλλά μια πανέξυπνη παρελκυστική τακτική, η τελευταία γραμμή άμυνας ενός συνασπισμένου κινήματος ιδεοληπτικών αρνητιστών που θέλει να μας καταδικάσει στη μιζέρια για να καρπούται πολιτικά οφέλη από τη δυσαρέσκεια του "τίποτα δεν γίνεται" ενώ οι ίδιοι δεν αφήνουν επίτηδες να μη γίνεται τίποτα εκμεταλλευόμενοι και τις νομικές ακροβασίες των κατασκευαστών;

Μήπως σε αυτό φταίνε και οι όπως έγραψα πιο πάνω κουτοπονήρως κινούμενοι κατασκευαστές οι οποίοι τόσα χρόνια τώρα δεν έχουν κάνει μια γραμμή επαφής, rapport και δημοσίων σχέσεων με το κοινό έτσι ώστε απέναντι στον κάθε ένα που σταματάει τα έργα να ακούγεται και η φωνή των υπολοίπων που θέλουν να γίνει κάτι τέλος πάντων σε αυτή την πόλη;

Μήπως τελικά τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο τα νομίζουμε;

Και για να γίνω λαϊκιστής:

Αλήθεια πόσες θέσεις εργασίας θα χαθούν αν η διπλή ανάπτυξη τελικά δε γίνει όγω της εμπάθειας του Τσίπρα και του πείσματος του ΣτΕ; (Και μάλιστα σε μια περιοχή που δεν υπάρχουν "τοπικές αγορές όπως στην περίπτωση μωλλ-Μαρούσι) Πόσες κοπελίτσες, έστω και με απλήρωτες υπερωρίες ή €700 μισθό θα γλύτωναν από την ανεργία ή από το να δουλεύουν νύχτα; Πόσα παληκάρια θα δούλευαν σε θέσεις από security μέχρις οτιδήποτε μέσα σε ένα πολιτισμένο ασφαλές περιβάλλον; Για να μιλήσω για entry-level και όχι για στελεχειακές. Άσε τις θέσεις στο γήπεδο...

Όλους αυτούς που δεν θα βρουν δουλειά (νάναι 2000; 3000 νοματέοι; παραπάνω; ) ποιος θα τους προσλάβει; Μήπως θα τους προσλάβει ο Τσίπρας στο Συνασπισμό για... αφισοκολλητές των αφισών έξω από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια για να κολλάνε αφίσες της "εξέγερσης"; ).

Το ξέρω ότι όλα αυτά ακούγονται λαίκίστικα αλλά φοβάμαι ότι στην Ελλάδα, εφόσον έχουμε πετάξει ύπουλα από το παράθυρο τον ορθολογισμό εφόσον δε μας συμφέρει γιατί υπονοεί πειθαρχία σκέψης και εμείς οι Έλληνες δεν τη γουστάρουμε την πειθαρχία στη ζωή μας, εξάλλου καταρρέει και ο καπιταλισμός και ζούμε μέρες "εξέγερσης", remember? Ε, ας μιλήσουμε και λίγο λαϊκίστικα από την άλλη πλευρά. Στο κάτω-κάτω κάποιοι μπορεί να ψάχνουν για δουλειά αντί να "εξεγείρονται", και σε 18 μήνες από τώρα θα δούλευαν...

Ας προβληματιστούμε...

Related Posts with Thumbnails