Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2010

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΣΤΟ ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

Θα προσπαθήσω όσο είναι δυνατόν να δώσω μια ειλικρινή, ολοκληρωμένη και αντικειμενική άποψη πάνω στη φασαρία που έχει δημιουργηθεί από τη προσωρινή φιλοξενία δελφινιών στο Αττικό Πάρκο. Η τοποθέτησή μου βασίζεται στην αγάπη μου για τα ιδιοφυή αυτά θηλαστικά, στην παρουσία μου στο Αττικό Πάρκο όπου παρακολούθησα την επίδειξη, στην παρακολούθηση του βραβευμένου ντοκιμαντέρ "The Cove" του Ελληνοαμερικάνου Λούη Ψυχογιού σχετικά με τις σφαγές των δελφινιών στην Ιαπωνία, καθώς και στην παρουσία μου στο θαλάσσιο πάρκο του Σαν Ντιέγκο.
Ορισμένες φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά και κόμματα προέβαλαν τις αντιδράσεις τους για τη λειτουργία του Πάρκου.

Είναι γεγονός ότι η λειτουργία των θαλάσσιων πάρκων σε όλο τον κόσμο καλλιεργούν τη σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες. Αυτό συμβαίνει διότι οι ψαράδες μαζεύουν με τεραστίων διαστάσεων δίχτυα πολλά μικρά δελφίνια και καλούν εκπροσώπους θαλάσσιων πάρκων να διαλέξουν τα δελφίνια με τα οποία επιθυμούν να προμηθεύσουν τα πάρκα τους. Οσα δεν επιλέγονται, σφάζονται με βάναυσο τρόπο από τους συγκεκριμένους ψαράδες. Ως εκ τούτου, τα θαλάσσια πάρκα καλλιεργούν τη σφαγή. Επιπλέον, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως οι καλύτερες εγκαταστάσεις δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να συγκριθούν με το φυσικό περιβάλλον των δελφινιών όπου εκδηλώνουν συμπεριφορές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τη συμπεριφορά των δελφινιών κατά τη διάρκεια των παραστάσεων στα δελφινάρια. 
Ωστόσο, όπως μπορείτε να διαβάσετε στην ανακοίνωση βουλευτών της Δημοκρατικής Αριστεράς ή των Οικολόγων Πράσινων, πουθενά δεν αναφέρονται τα δύο αυτά επιχειρήματα υπέρ των δελφινιών, παρά μόνο στο αυθαίρετο του κτίσματος ή την ασφάλεια. Ως εκ τούτου, η ανακοίνωση του συγκεκριμένου κόμματος και των βουλευτών είναι τελείως ψεύτικη και υποκριτική και δεν παρουσιάζει πουθενά το ενδιαφέρον ή την αγάπη για τα δελφίνια, αλλά βασίζεται μόνο σε ιδεολογικές προσεγγίσεις.

Οσον αφορά στο Αττικό Πάρκο. Τα δελφίνια δεν έχουν αποκτηθεί από κάποιο ανάλογο μέρος με εκείνο όπου διαπράττεται η σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία. Απλά φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του θαλάσσιου πάρκου της Λιθουνίας. Το Αττικό Πάρκο δεν αγόρασε, ούτε απέκτησε τα δελφίνια.
Επιπλέον, τα συγκεκριμένα δελφίνια δεν μπορούν να τοποθετηθούν σε ανοιχτές θάλασσες, ωκεανούς ή πελάγη, διότι τα συγκεκριμένα γεννήθηκαν στο θαλάσσιο πάρκο της Λιθουανίας και έχουν συνηθίσει στις συνθήκες του δελφιναρίου. 
Το Αττικό Πάρκο δέχτηκε την πρόταση των Λιθουανών για προσωρινή φιλοξενία των δελφινιών. 
Οπως παρατηρήσαμε και ελέγξαμε, οι εκπαιδευτές των δελφινιών μεταχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο τα θηλαστικά. Η εκπαίδευση βασίζεται στην απονομή τροφής και στην επικράτηση και όχι στη βία ή τη χειροδικία. 

 Εκατό χιλιάδες άτομα έχουν ήδη επισκεφτεί το Αττικό Πάρκο και έχουν συγκινηθεί και αγαπήσει τα δελφίνια. Οι περισσότεροι εξ αυτών, μικρά παιδιά. Με τον τρόπο αυτό έχουν γίνει καλύτεροι άνθρωποι μαθαίνοντας να αγαπούν τα ζώα και να είναι πιο ευαίσθητοι και εύσπλαχνοι.
Καταλήγοντας θεωρώ ότι ο κόσμος θα πρέπει να επισκεφτεί το Αττικό Πάρκο, να παρακολουθήσει τις συνθήκες διαβίωσης των δελφινιών και συμπεριφοράς από τους εκπαιδευτές και να κρίνει από μόνος του χωρίς να επηρεάζεται από ανακοινώσεις οργανώσεων ή κομμάτων που απλά γίνονται για τα μάτια του κόσμου.

12 σχόλια:

λιανα είπε...

poly swsto! ypokrites kai pseutes oi politikoi ta kommata kai orismenoi filozwoi. stekontai stis ilithies grafiokraties kai parameloun tin ousia! ntroph tous!!

νικος γεωργιου είπε...

αυτοι που κανουν την κακοπροαιρετη κριτικη ειμαι σιγουρος πως δεν εχουν καν επισκεφτει το αττικο παρκο! τι να περιμενεις απο τον ψευτο-μαγκα τον Ψαριανο!;;

Ανώνυμος είπε...

ta delfinia auta de boroun na apeleutherwthoun opote den exei k nohma kati tetoio na isxurustoun oi oikologoi prasinoi.
kanoun k lene auto panw sto opoio boroun na sthrixtoun oloi osoi theloun na kleisei to delfinario : katageloun thn paranomia.otan thes na piaseis kapoion,psaxneis stoixeia..auta einai ta mona pou boroun na to kleisoun !
an vreis esu th nomimothta ths leirourgias tou egrafws,ta ksanaleme!
telos an thes na gineis kaluteros anthrwpos uparxoun polloi alloi tropoi k sigoura de ginesai vlepodas noumera se tsirko pou stefodai me epituxia xarh sthn peina twn zwwn!
an thes na deis ti esti delfini,phgaine sto pelagos institouto k kane mazi tous to kalokairi oikoethelodiko ttaksidi na ta deis eleuthera stis thalasses.
auto pou eides den einai delfini,einai ekfulismenh eikona dustuxismenou odos.
k mh se ksegela to sxhma tou "ramfous" tous:DE XAMOGELANE!

me ektimhsh
ED
conservator of biodiversity

Vasilis είπε...

Δεν την περίμενα από αυτό το blog αυτήν την ανάρτηση...Μας προτείνεις να επισκεφτούμε το δελφινάριο και αμφισβητείς τις φιλοζωικές οργανώσεις που δηλώνουν την αντίθεσή τους σε τέτοιες επιχειρήσεις; Πως συμπεραίνεις ότι τα δελφίνια περνάνε καλά στις πισίνες;

Angela (1) είπε...

Κατ’αρχήν να πω ότι κατανοώ πως υπάρχουν πολλές οπτικές γωνίες πάνω στο θέμα, απλά κάποιοι δεν το έχουν κατανοήσει και επιτίθονται.

Φωνάζουμε για τα δελφίνια... Για την ελευθερία τους, ότι ένα Δελφινάριο δεν είναι το φυσικό τους περιβάλλον (σαφέστατα) και ότι μελαγχολούν. Μπορεί όντως να μην είναι ότι καλύτερο, αλλά δεν θεωρώ ότι είναι και το χειρότερο πράγμα για αυτά. Τα δελφίνια είναι κοινωνικά όντα, δεν είναι το ρύγχος τους που με ξεγελά, αλλά η αφοσίωση που δείχνουν στους εκπαιδευτές τους, που τους έχουν σαν θεούς τους. Δεν εκπαιδεύονται όπως στα τσίρκο, τα τσίρκο τα καταδικάζω! Εδώ βλέπεις επί τόπου την ανταμοιβή, τον τρόπο εκμάθησης που χρησιμοποιείται. Στα τσίρκο βλέπεις ένα μαστίγιο... Κάτι σημαίνει αυτό...

Επόμενο κεφάλαιο... Ξαναλέω.. Φωνάζουμε για τα δελφίνια, ωραία. Αυτοί που φωνάζουν για τα δελφίνια, φωνάζουν και για τα πουλάκια στα κλουβιά? Φωνάζουν για τα ψαράκια στα ενυδρεία? Για τις κότες στα κλουβιά που παράγουν αυγά? Για για για? Σε αυτά δεν τους στερείται η ελευθερία? Ή φωνάζουν μόνο για τα δελφίνια επειδή είναι ευφυή όντα και κοινωνικά, άρα έτσι νιώθουν ότι ξαφνικά ανήκουν σε μια άλλη κλάση ανθρώπων οι ίδιοι? Γιατί αν αυτή είναι η περίπτωση, μου φαίνεται άκρως ρατσιστικό από έναν φιλόζωο. Όταν κατασκευάστηκε το πάρκο, δεν θυμάμαι, υπήρξε κάποια έντονη αντίδραση για τα λιοντάρια, τις καμηλοπαρδάλεις, τις ζέβρες, τους λύκους? Αυτά δεν έχουν ανάγκη από άπλα? Να τρέξουν? Πολύ υποκριτικό μου φαίνεται όλο αυτό και δεν φταίω εγώ που το νομίζω, αλλά από το πως τοποθετούνται οι φιλόζωοι!

Το είδα το “The Cove”. Καταρχήν δεν καταλαβαίνω γιατί συσχετίζεται το ψυχαγωγικό κίνητρο με το “αλιευτικό”. Θα μπορούσαν οι ψαράδες να πουλούν όσα επιλέγονται για τα Δελφινάρια και τα υπόλοιπα να τα ελευθερώνουν. Η σφαγή δεν είναι αποτέλεσμα των Δελφινάριων, αποτελεί απλά ένα επιπλέον οικονομικό όφελος. Παρόλ’αυτά, με στενοχώρησαν πάρα πολύ αυτές οι σκηνές. Όμως... Υπήρξαν κάποιες δηλώσεις που όσο και να αγαπάω τα ζώα, δεν μπορούσα να τις παραβλέψω. Κατηγορήθηκε ο Ιάπωνας εκπρόσωπος για την δράση της περιοχής όπου σφάζανε δελφίνια και απάντησε “Δεν μου έχετε δώσει μέχρι σήμερα κάποιον σοβαρό λόγο γιατί αυτά τα ζώα είναι ξεχωριστά και δεν πρέπει να σφάζονται και να τρώγονται”... Εκεί κόλλησα... Σκέφτηκα ότι όλη η Δύση που σφάζουμε αγελάδες, πως να φαίνεται στους Ινδούς? Για αυτούς η αγελάδα είναι Ιερό ζώο, όπως ήταν και το δελφίνι στην Αρχαία Ελλάδα.

Οι Ιάπωνες σοκαρίστηκαν με τα βίντεο που σφάζανε δελφίνια. Αν μας δείξουν σε εμάς πως σφάζουν ένα γουρούνι, μια αγελάδα, δεν θα σοκαριστούμε? Τελικά μήπως είμαστε αυτό που καταδικάζουμε? Και μην σκεφτεί κανείς ότι ξέχασα την βλαβερή ουσία που βρέθηκε στα δελφίνια και τα κατατάσει ως ακατάλληλη τροφή, αλλά αυτό μας το παρουσίασαν ως δεύτερο λόγο -το ότι τα πουλούσαν ως κρέας φάλαινα είναι μια άλλη ιστορία. Μην ξεχνάμε και εμείς την Νόσο των Τρελών Αγελάδων και την Γρίπη των Πτηνών.

Φυσικά και δεν θα έτρωγα ποτέ δελφίνι, αλλά όλοι εσείς που φωνάζετε... μήπως τρώτε μοσχαρίσιες πεντανόστιμες μπριζόλες? Δεν έχετε πάει ποτέ στα βλάχικα για ένα όργιο κατανάλωσης πολλών χαριτωμένων γουρουνιών, αρνιών και αγελάδων? Προς Θεού, μην παρεξηγηθώ γιατί έτοιμοι είστε να με λιθοβολήσετε. Απλά προσπαθώ να δώσω μια πιο σφαιρική εικόνα, ότι λειτουργούμε εντελώς υποκειμενικά.

Angela (2) είπε...

Για το τέλος άφησα το θέμα της αυθαιρεσίας. Δεν θεωρώ ότι οι πολιτικοί νοιάζονται για τίποτα ουσιαστικό. Μόνο για αντιπαραθέσεις νοιάζονται και για τρόπους εντυπωσιασμού και προβολής. Απλά βρήκαν κάτι για να κατηγορήσουν την κυβέρνηση... καλά κάνουν δεν λέω, αν ισχύει. Αν είναι δυνατόν! Ολόκληρη εγκατάσταση γινόταν, δεν βρέθηκε ένας μηχανικός της Πολεοδομίας των Σπάτων που να έμαθε τι γίνεται,να πάνε για αυτοψία και να σταματήσουν τις εργασίες??? Δουλευόμαστε? Τα τσέπωσε και αυτός ...και όσο όλοι ξέρουν πως ο Έλληνας “τα παίρνει”, πάντα θα χρησιμοποιούν αυτό το μέσο για να κάνει ο καθένας ότι θέλει. Αυτό δεν είναι θέμα ούτε κυβέρνησης, ούτε αντιπολίτευσης, είναι θέμα νοοτροπίας!

Κλείνοντας προτείνω αν θέλετε να είστε άξιοι της φανατικής μορφής φιλοζωικής δράσης, πρέπει να αλλάξετε ριζικά τρόπο ζωής και μετά να κρίνετε τους πάντες και τα πάντα. Πρώτα από όλα να γίνετε χορτοφάγοι γιατί όλα τα ζωντανά υποφέρουν, όχι μόνο τα δελφίνια. Σε σχέση με πολλά ζώα που είναι κλεισμένα σε στενούς χώρους για το δικό μας τραπέζι, τα δελφίνια καλοπερνάνε.

Dimitris Andrikopoulos είπε...

Eξαιρετικό το κειμενό σου Αντζελα!

neuromandis είπε...

Ο υποκριτής και ο ψεύτης στην συγκεκριμένη υπόθεση είναι αυτός που βγάζει λεφτά από την αιχμαλωσία και αναγκαστική εργασία των δελφινιών!
Είναι το ίδιο με τον παλαιό (γύφτο με την αρκούδα) που ευτυχώς έχει πια απαγορευτεί στην χώρα μας. Το αν οι πολιτικοί είναι μια κατώτερη ηθικά υπόσταση στα μάτια της κοινωνίας δεν είναι άλλοθι για κανένα.
Το ότι ζώα βασανίζονται πριν σφαχτούν για το κρέας τους και άλλα γδέρνονται ζωντανά, επίσης δεν είναι άλλοθι , ή μάλλον είναι τόσο άλλοθι όσο και η εξαθλιωμένη αρκούδα που της βαρούν το ντέφι.
Δεν περιμένω από αυτούς που επένδυσαν και θέλουν το κέρδος, να αποδεχτούν το απάνθρωπο της πράξης τους.
Η θάλασσα είναι για εμάς τους έλληνες περισσότερο πατρίδα μας από ότι η στεριά και από την αρχαιότητα τιμούσαμε και σεβόμασταν αυτό το ιδιαίτερο ζωο με την μεγάλη νοημοσύνη.
Πείτε όχι στις φυλακές κολαστήρια που αυτά τα γλυκά ζωάκια μαραζώνουν και πεθαίνουν από θλίψη.
Ίσως να μη τολμήσεις δημοσιεύσεις αυτό το σχόλιο, αν είναι ετσι ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ;)

Θάνος είπε...

Angela (1) είπε...
΄΄……..Τα δελφίνια είναι κοινωνικά όντα, δεν είναι το ρύγχος τους που με ξεγελά, αλλά η αφοσίωση που δείχνουν στους εκπαιδευτές τους, που τους έχουν σαν θεούς τους. Δεν εκπαιδεύονται όπως στα τσίρκο, τα τσίρκο τα καταδικάζω! ΄΄
--------
Αν σου αρέσει να είσαι αφοσιωμένη στον εκπαιδευτή σου και να τον έχεις σαν θεό, με γεια σου με χαρά σου και πολύ καλά κάνεις. Προσπάθησε όμως να συνειδητοποιήσεις, ότι τα βίτσια μας και οι διαστροφές μας πρέπει να περιορίζονται στον εαυτό μας και όχι να δεχόμαστε σε άλλους ό,τι αρέσει και σε μας. Με την δική σου λογική, κάποιος δεν θα καταδικάζει και τα τσίρκα γιατί σ αυτόν αρέσει να του κάνουν ό,τι και οι τσιρκάδες στα ζώα.


Angela (1) είπε...
΄΄Επόμενο κεφάλαιο... Ξαναλέω.. Φωνάζουμε για τα δελφίνια, ωραία. Αυτοί που φωνάζουν για τα δελφίνια, φωνάζουν και για τα πουλάκια στα κλουβιά? Φωνάζουν για τα ψαράκια στα ενυδρεία? Για τις κότες στα κλουβιά που παράγουν αυγά? Για για για? Σε αυτά δεν τους στερείται η ελευθερία?΄΄
-----
Φυσικά και φωνάζουν, αλλά είσαι κλεισμένη στον ωχαδερφισμό σου και δεν μπορείς να τους ακούσεις. Ή όταν φωνάζουν για τα πουλάκια ρωτάς γιατί δεν νοιάζονται για τα σκυλάκια, κι όταν φωνάζουν για τα σκυλάκια ρωτάς γιατί δεν νοιάζονται για τα δάση, και όταν κλείσει ο κύκλος, τους κατηγορείς γιατί δεν νοιάζονται για τα πεινασμένα παιδάκια.
Έτσι σε λόγια να βρισκόμαστε δηλαδή, γιατί αν ήθελες πραγματικά να μάθεις αν και ποιος νοιάζεται για τι, θα έψαχνες και θα έβρισκες.


Angela (2) είπε...
Κλείνοντας προτείνω αν θέλετε να είστε άξιοι της φανατικής μορφής φιλοζωικής δράσης, πρέπει να αλλάξετε ριζικά τρόπο ζωής και μετά να κρίνετε τους πάντες και τα πάντα. Πρώτα από όλα να γίνετε χορτοφάγοι γιατί όλα τα ζωντανά υποφέρουν, όχι μόνο τα δελφίνια. Σε σχέση με πολλά ζώα που είναι κλεισμένα σε στενούς χώρους για το δικό μας τραπέζι, τα δελφίνια καλοπερνάνε.
----------
Ο δικός σου τρόπος ζωής ποιος είναι;

Και αν δεν γίνουν χορτοφάγοι, σημαίνει ότι δεν θα έχουν δικαίωμα να σε υπερασπιστούν αν σε απαγάγει κάποιος για να σε πουλήσει στους κανίβαλους; Ή μήπως….΄΄Άλλο ΕΓΩ΄΄

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=SIlim8lo6oY

Vasilis είπε...

Προσπαθώ να καταλάβω τι το εξαιρετικό έχει το κείμενο της Άντζελας αλλά δεν τα καταφέρνω. Μπορεί κανείς να βοηθήσει; Επίσης για να αντιδράει τόσο για τις αγελάδες και τα γουρουνάκια να υποθέσω ότι κάνει κάτι γι' αυτό; Να υποθέσω ότι είναι vegan μήπως; Ή μήπως θεωρεί σοβαρό επιχείρημα το ότι γίνονται χειρότερα στα εκτροφεία, οπότε αποδεχόμαστε τα πιο...μέτρια βασανιστήρια! Και να είμαστε και ευχαριστημένοι δηλαδή!!

Ανώνυμος είπε...

Κάπως αργά έμαθα οτι το ΑΤΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ έχει καί δελφίνια. Οικολόγος και χορτοφάγος, παρότι θα χαιρόμουν να βλέπω τα ζώα, τρέφω μια φυσική αντιπάθεια για τα πάρκα ζώων,επειδή για μένα δεν είναι άψυχα αντικείμενα σε βιτρίνα, αλλά πλάσματα με δική τους ζωή. Είτε μαρέσει όμως εμένα είτε όχι, αυτά δεν είναι στο φυσικό τους περιβάλλον. Αν για να προστατέψουμε τα ζώα χρειάζεται να τα εγκλωβίζουμε, εμείς φταίμε, επειδή φερόμαστε σαν ακρίδες στη γή που μας δίνει ζωή. Δεν έχω πάει στο Α.Π. αλλά θέλω να πάω για να δώ τα μάτια τών ζώων που ζούν εκεί. Οσο για το θέαμα με τα δελφίνια, πλείστα όσα ντοκυμανταίρ μας έχουν αποδείξει ότι παριστάνουν τους κλόουν με την ελπίδα να τα αφήσουν ελεύθερα επειδή "συνεμορφώθησαν προς τάς υποδείξεις".
Τέλος, η διεύθυνση τού ΑΤΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ, ας μην κάνει πνεύμα με "οικολόγους/ζωόφιλες" καθώς λέει.
Για όλα τα ζώα παλεύουμε, δεν κάνουμε μόδα.
Η -όχι γιαλαντζί- ζωόφιλη

Related Posts with Thumbnails