Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ο Γρηγόρης Τζιστούδης και το μπουζούκι δίνουν ρεσιτάλ.


Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε είναι κατά την άποψή μου μία από τις πιο συγκλονιστικές ερμηνείες στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής. Πιστεύω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς μόλις ολοκληρώσετε την παρακολούθηση του βίντεο (σ.σ. πιθανότατα να το έχει ήδη δει στο παρελθόν).
Η υπερβολή χωράει σε μια τέτοια ερμηνεία. Οχι μόνο για την ανεπανάληπτη ερμηνεία του Πασχάλη Τερζή, αλλά εξίσου για την υπέροχη, -μοναδική θα έλεγα- απόδοση του μπουζουκιού που απογειώνει το κομμάτι και του χαρίζει τον ορισμό "αριστούργημα".
Το τραγούδι λέγεται "Ο Ευαίσθητος ληστής", σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζιδάκι.
Ο μουσικός Γρηγόρης Τζιστούδης γίνεται ένα με το όργανο, αφού το αστείρευτο ταλέντο του σε συνδυασμό με το πάθος του για το μπουζούκι και την ελληνική μουσική μάς χαρίζουν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.
Δυστυχώς για εκείνους, υπάρχουν ορισμένοι που απορρίπτουν το μπουζούκι, το οποίο ανήκει στην ελληνική κληρονομιά και έχει μεταδώσει την ελληνικότητα και την ελληνική μουσική στα απέραντα της γης. Επιπλέον, βοήθησε χιλιάδες κόσμο να ξεχάσει τις πίκρες του, να διασκεδάσει και να περάσει όμορφα και ανέμελα, αφού ο ήχος του μπουζουκιού τους μεταφέρει σε άλλες διαστάσεις και αισθήσεις. Πάνω από όλα όμως, το μπουζούκι κρατάει ζωντανή τη σπίθα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που ένιωθουν και νιώθουν νοσταλγία για την Πατρίδα.
Ανάμεσα σε αυτούς και ο Γρηγόρης Τζιστούδης, ο οποίος γεννήθηκε στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης το 1950.
Μετακόμισε λίγα χρόνια αργότερα στο Μόναχο της Γερμανίας και έγινε πασίγνωστος καλλιτέχνης σε όλη τη βόρεια Ευρώπη, με αποκορύφωμα την ανάδειξή του το 1977 στον πιο δημοφιλή καλλιτέχνη της Σουηδίας, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας, της "Dagens Nyheter".


Αν και ελάχιστα γνωστός στην Ελλάδα, η προβολή του τραγουδιού "Μάνα" ή "Ευαίσθητος ληστής" στην εκπομπή "Κίτρινος Τύπος", μέσω του WWW.YOUTUBE.COM έκανε τους Ελληνες που αγαπούν το ποιοτικό ελληνικό τραγούδι να ψάξουν και να μάθουν ποιος είναι ο Γρηγόρης. Και μέσω της ανάρτησης αυτής από το ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ, ευελπιστώ ακόμα περισσότεροι συνάνθρωποί μας να μάθουν ποιος είναι ο Γρηγόρης Τζιστούδης, διότι εξαιτίας της Παγκοσμιοποίησης, της Νέας Εποχής και της ιδιωτικης τηλεόρασης, τα σημερινά πρότυπα της νεολαίας τα οποία μας πλασάρουν τα Μ.Μ.Ε. έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη διαστρέβλωση της σημερινής κοινωνίας μας. Αξίζει να αναφέρω πως ο 61χρονος καλλιτέχνης πάσχει από τα 6 του χρόνια από Πολιομυελίτιδα και η μητέρα του τον πήγαινε στο σχολείο σηκωμένο στους όμους της. Ηταν εκείνη που του χάρισε το πρώτο του μπουζούκι. Του είναι αδύνατο να περπατήσει χωρίς υποβοήθεια...


(Οι δύο καλλιτέχνες δακρύζουν διότι είχαν πολλά χρόνια να ειδωθούν. Συγκεκριμένα, από την εποχή που οι δυο τους συνεργάζονταν σε ελληνικά μαγαζιά στην Γερμανία)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts with Thumbnails