Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Γράμμα της μητέρας του μικρού Αλεξ


(Χωρίς να αλλάξω ούτε κόμμα, αναρτώ ένα κείμενο που έγραψε πριν μερικούς μήνες στο μπλογκ της η μητέρα του αγνοούμενου Αλεξ. Μπορεί εμείς να ζούμε μια χαρά και να γκρινιάζουμε για κάθε ηλιθιότητα, αλλά υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που υποφέρουν αληθινά. Και όχι μόνο υποφέρουν, αλλά αντιμετωπίζουν τον πόνο με μεγάλη ταπεινότητα και ήθος. Οπως αναφέρει η ίδια η Νατέλα και εκείνη είναι μετανάστρια, όπως και ο Νάσσος τον οποίο χαρακτηρίζει ως δολοφόνο του Αλεξ. Ωστόσο, υπάρχουν μετανάστες όπως ο Νάσσος και άλλοι πολλοί που χωρίς την παραμικρή αμφιβολία έχουν συντελέσει θεαματικά στην αύξηση της εγκληματικότητας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, αλλά από την άλλη πλευρά υπάρχουν και μετανάστες/ιες όπως η Νατέλα, η οποία με την συμπεριφορά της, με την εξαιρετική χρήση των ελληνικών, με την πνευματική της καλλιέργεια ως καθηγήτρια μουσικής και με τις αξίες και τα ιδανικά της, όχι μόνο έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, αλλά μας έχει κάνει καλύτερους ανθρώπους. Και είναι τιμή μας που βρίσκεται εδώ. Την ευγνωμονούμε και παράλληλα της ζητάμε ένα μεγάλο συγγνώμη και για ότι συνέβη στο παιδί της, αλλά και για το γεγονός ότι οι δολοφόνοι του Αλεξ είναι ελεύθεροι να διασκεδάζουν χλευάζοντάς την. Ακολουθεί το γράμμα της Νατέλας.)



Δικαιοσύνη ...


Ο καθένας περνάει τα βράδια του όπως μπορεί και όπως του αρέσει. Εγώ δεν έχω και πολλές επιλογές. Συνήθως δουλέυω μέχρι αργά, και μετά κάθομαι στο σπίτι. Μερικές φορές κλαίω. Για όλα αυτά που έκαναν σε μας και πολύ περισσότερο γι'αυτό που έκαναν στον Αλεξ. Κάποιες φορές πηγαίνω σε συναυλίες - είναι η δουλειά μου άλλωστε. Την Τετάρτη είδα την συναυλία με τους μαθητές του Δημοτικού Ωδείου, με το τίτλο "Αν δεν υπάρχει ραγιάς, δε φυτρώνει πασάς" (συμφωνώ απολύτως ). Τώρα, το Σάββατο, είπαμε να δούμε την βραδιά ποίησης. Δεν έφτασα μέχρι το θέατρο. Ακριβώς κάτω από το σπίτι μου, ανταμώθηκα με τον αλβανό Νάσο, και την φάρα του. Μόλις με είδε έκανε μεταβολή, αλλά οι υπόλοιποι άρχισαν να βρίζουν και να τον ενθαρρύνουν. Πήγαιναν προς τα μπαράκια στην Κυριώτισσα. Βραδυνή έξοδο με τις γκόμενες τους, κανονικά. Η δικαιοσύνη αποφάσισε ότι αυτός με τα άλλα τέσσερα αποβράσματα χτύπησαν το γιό μου μέχρι θανάτου, τον πέταξαν σαν σκυλί, (μετά τι έγινε, και που πήγαν το κορμί του Αλέξανδρου, μάλλον πρέπει να το βρώ μόνη μου, δεν ασχολείται κανείς) και τώρα με 4 ώρες στην κουζίνα του γηροκομείου ο Νάσος εκτίει την "ποινή" του. Ηταν βλέπετε ανήλικος. Τώρα η κοινωνία πασχίζει να τον κάνει σωστό άνθρωπο. Το πιστέυετε; Εγώ όχι. Αλλά εμένα με εξοργίζει το γεγονός ότι εγώ είμαι υποχρεωμένη να παραμένω υπόδειγμα πολίτη, αντικρίζωντας τον δολοφόνο του γιού μου. Μην τυχόν να του πώ κάτι, η ακόμη χειρότερα,να κάνω. Οι κανόνες και οι ακριβοί δικηγόροι προστατέυουν τον "κακόμοιρο" τύπο, καταδικασμένο για παραβατική συμπεριφορά, λόγω της οικογενειακής του κατάστασης. Πατέρας αλκοολικός ( πως δουλέυει, απορώ ), στην μητέρα απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ελλάδα, αλλά τελικά στρογγυλοκάθεται, και έβγαλε την πράσινη κάρτα ( πολύ θα ήθελα να μάθω, ποιός της την έδωσε), η αδελφή εδώ και πολλά χρόνια κάνει το αρχαιότερο επάγγελμα, τα αδέλφια του αγνωστο τι κάνουν. Βασικά και εγώ είμαι μετανάστρια. Και νιώθω κορόιδο. Τι την θέλουνε την σωστή νομοταγή συμπεριφορά, αν τελικά ο Νάσος, ο Στέλιος, ο Λευτέρης και ο Βασίλης είναι πιο πολύτιμοι από εμάς; Τι πρέπει να κάνω εγώ; Δεν τιμώρησαν αυτούς, εμένα καταδίκασαν να τους βλέπω και να μην μπορώ ούτε να πω κάτι.... και όποιος με κρίνει, ας δώσει πρώτα το παιδί του για σφαγή σ'αυτούς και μετά ας έρθει να το συζητήσουμε επί ίσοις όρους. Πολύ πίκρα, αλλά αν το διαβάζει και κάποιος άλλος νιώθω κάποια ανακούφιση.
Τα δικαστήρια με τους ενήλικες ( μητέρες, παππούδες, γιαγιάδες κλπ. ) πάνε για το φθινόπωρο. Πιο νωρίς δεν θα έχει καθαρογραφεί η δικογραφία. Τα δικαστήρια εδώ είναι υπόθεση. Να, μεθάυριο πάλι έχουμε τον Χίο, έκανε έφεση (και πήρε και δύο αναβολές).
Οι άλλες δικάσιμες ακόμα δεν ορίστηκαν, θα τα γράψω αργότερα. Και μακάρι να μπορούσα να γράψω για κάτι καλό.....

4 σχόλια:

lena είπε...

ax ti travaei ki auth h mana

Ανώνυμος είπε...

πραγματικα πολυ λυπηρο

Ανώνυμος είπε...

tis aksizoun polla bravo

Ανώνυμος είπε...

H Frasi tis (Δεν τιμώρησαν αυτούς, εμένα καταδίκασαν να τους βλέπω και να μην μπορώ ούτε να πω κάτι.... και όποιος με κρίνει, ας δώσει πρώτα το παιδί του για σφαγή σ'αυτούς και μετά ας έρθει να το συζητήσουμε επί ίσοις όρους) me ekane na dakrisw...
Den mporw na pw tipota para mpravo gia tin psixi tis ka kouragio ston golgotha tis.makari kapoia mera na ma8ei ta panta.prepei einai h mana!
---edw perimenw oposdipote sxolio tis piraiwtisas---

Kalimera kai xronia polla se olous.

Nikos Defes.

Related Posts with Thumbnails