Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

ΒΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΚΡΙΝΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ! ΠΟΣΟ; ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.

Το μεγαλύτερο και ισχυρότερο τηλεσκόπιο του πλανήτη μας, το HUBBLE ανακάλυψε πρόσφατα το πιο μακρινό, σε απόσταση από τη γη, αντικείμενο.
Αφορά έναν γαλαξία (σύνολο αστεριών, πλανητών και ήλιων) που απέχει 13 δισεκατομμύρια (!!) έτη φωτός από εδώ που βρισκόμαστε εμείς.
Πιο απλά ή πιο... περίπλοκα (όπως θέλετε το παίρνετε), αν θέλουμε θεωρητικά να φτάσουμε σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να ταξιδεύουμε επί 13 δισεκατομμύρια χρόνια, ταξιδεύοντας με την ταχύτητη του φωτός (σ.σ. 300.000 χλμ το δευτερόλεπτο!) .
Φοβερά μεγέθη που είναι δύσκολο να κατανοήσουμε.
Ο γαλαξίας αυτός δημιουργήθηκε μόλις 750 εκατομμύρια έτη μετά τη γέννηση του σύμπαντος, σε μικρή ηλικία αν αναλογιστούμε ότι το σύμπαν έχει ηλικία 14 δισεκατομμυρίων ετών.
Το σύμπαν αποτελείται από δισεκατομμύρια γαλαξίες, ένας από αυτούς είναι και ο δικός μας γαλαξίας, το MILKY WAY, μέσα στο οποίο βρίσκεται το ηλιακό μας σύστημα και ως εκ τούτου και ο πλανήτης γη.
Για να ταξιδέψουμε μόνο από το ένα άκρο του MILKY WAY στο άλλο, θα πρέπει να διανύσουμε 100.000 έτη φωτός. Μιλάμε απλά για έναν μικρό γαλαξία, τη στιγμή που υπάρχουν άλλοι δισεκατομμύρια γαλαξίες στο σύμπαν.
Ενα ελάχιστο δείγμα για να αντιληφθούμε το άπειρο του μεγέθους του σύμπαντος...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

εξαιρετικό άρθρο και άκρως ενδιαφέρον.

Ανώνυμος είπε...

φιλε δημητρη ενδιαφερον αλλα εχουμε πιο σοβαρα προβληματα περιμενω κατι καλυτερο!!ΤΑΝΙΑ

Related Posts with Thumbnails