Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010

ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ!


To βόρειο Σέλας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα. Αντιγράφω από το wikipedia ποια είναι η αιτία που προκαλεί το Σέλας:
"Η δεσπόζουσα θεωρία που αποδείχθηκε και πειραματικά είναι ότι γενεσιουργός αιτία καθίσταται ο βομβαρδισμός των υψηλών ατμοσφαιρικών στρωμάτων από ηλεκτρόνια που προέρχονται από ρεύματα φορτισμένων σωματίων από τον Ήλιο (παλαιότερα ηλιακός κονιορτός). Αυτά τα ρεύματα που καλούνται σήμερα ηλιακός άνεμος ή μαγνητική καταιγίδα είναι ανάλογα ισχυρά με τη δραστηριότητα του Ήλιου. Τα δε φορτισμένα αυτά σωμάτια (που αποτελούνται κυρίως από πυρήνες Υδρογόνου και ηλεκτρόνια) εκτρέπονται από το μαγνητικό πεδίο της Γης έτσι ώστε τα μεν ηλεκτρόνια να εγκλωβίζονται γύρω από τους μαγνητικούς πόλους, οι δε πυρήνες του Υδρογόνου να διεισδύουν μέσα στην ατμόσφαιρα, κοντά στους μαγνητικούς πόλους, φθάνοντας ακόμη και μέχρι το έδαφος αν και εφόσον έχουν αρκετή ενέργεια από τον Ήλιο. Ταυτόχρονα όμως τα ηλεκτρόνια που διεισδύουν στα υψηλά στρώματα διεγείρουν τα άτομα του Οξυγόνου και του Αζώτου που υπάρχουν σ΄ εκείνα τα ύψη. Η διέγερση αυτή γίνεται με την μετατόπιση των ηλεκτρονίων αυτών των ατόμων που όμως όταν επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση εκπέμπουν πλέον φως που είναι χαρακτηριστικό σε κάθε αέριο και που βρέθηκε έτσι ότι το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κυρίως σε ύψος από 100 χλμ. από το έδαφος μέχρι μερικές εκατοντάδες χιλιομέτρων υπεράνω αυτού με αποτέλεσμα το θέαμα του φαινομένου να γίνεται πιο φαντασμαγορικό."
Στο βίντεο θα παρακολουθήσουμε ένα ντοκιμαντέρ του BBC, η κάμερα του οποίου κατέγραψε το βόρειο Σέλας σε πόλη της Νορβηγίας.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

panemorfo!!!

ιωαννα είπε...

εμεινα αποσβολομενη!

Ανώνυμος είπε...

posi mageia krivi h fisi o topos. ayto to fws hlioy niwtheis poso magiko einai.san ayta poy vlepoyme stis tainies alla ... einai alithino!
Dimitri se eyxaristw gia to toso entipwsiako prwino!


Nikos Defes

Ανώνυμος είπε...

δεν υπαρχει στη σφαιρα τετοια ομορφια...ισως ειναι δειγμα τι υπαρχει εξω απο τη γη....

Related Posts with Thumbnails